B2B

Get to know our B2B-activities and services.

Het GROTE Fietsvakantieboek

×
Stefan Maas - 2012-03-20 11:09

Op de Fiets en Wandelbeurs 2012 presenteerden wereldfietser Eric Schuijt en vormgeefster Janne Keurlings Het GROTE Fietsvakantieboek. Eindelijk is er weer eens een nieuwe Nederlandstalige uitgave over dit onderwerp. Want sinds de fietsvakantieboeken van Bart Aardema uit het laatste decennium van de vorige eeuw, hebben schrijvende fietsliefhebbers – of fietsliefhebbende schrijvers – dit item links laten liggen.

fietsboek

Speelse en creatieve vormgeving...

Fietsvakanties zijn ook geen makkelijk onderwerp. Wie alle aspecten van het fietsmetier wil belichten, merkt dat dit een kolossale klus is. Alleen al over het materiaal – de fiets en bijbehorende accessoires – kun je een boek schrijven. Voor je het weet ben je tien jaar lang bezig met een Velopedia. Een dikke, wat saaie pil die verouderd is als deze eenmaal uitkomt. Want het materiaal evolueert nog steeds, evenals de reiziger. Wie weet rijdt de fietser van de toekomst wel op een e-ligfiets, aangedreven door zonne-energie en voorzien van een automatische piloot.

Janne Keurlings en Eric Schuijt kozen voor een andere route met Het GROTE Fietsvakantieboek. Alle aspecten van het reizen per tweewieler passeren kort, bondig maar bovenal ook speels en creatief de revue. Van gereedschap tot het afstellen van de fiets, van kamperen tot kleding en van overnachten tot elektronica. Elke bladzijde van de 304 pagina’s tellende uitgave is door Janne apart ontworpen, waardoor het GROTE boek een klein kunstwerk is geworden. Vooral beginnende vakantiefietsers raken via de uitgave heel snel in de materie thuis. En het probleem van verouderde informatie ondervangen Janne en Eric door op de website www.grotefietsvakantieboek.nl aanvullingen en commentaren te zetten.

Hoe speels het er ook uitziet, de inhoudelijke waarde van het Fietsvakantieboek is niet te onderschatten. Eric heeft ruim 200.000 kilometer gefietst door meer dan 80 landen en bouwde als eigenaar van de gespecialiseerde reisfietsenzaak De Vakantiefietser in Amsterdam een grote productkennis op. Anderhalf jaar lang werkte de auteur met Janne – die aan de Kunstacademie was afgestudeerd op het onderwerp fietsvakanties – aan de uitgave. Opmerkelijk is dat de titel in eerste instantie als geintje was bedoeld. De twee wilden een boekje maken en noemden dit grappend Het GROTE Fietsvakantieboek. Gaandeweg groeide dit uit tot een echt dikke uitgave.

De keuze voor de bondige vorm heeft natuurlijk een nadeel. De gevorderde op fietsvakantiegebied en materiaalfreaks willen méér weten over alle aspecten van fietsvakanties. Totdat de Velopedia verschijnt, zijn die vooral aangewezen op websites en fora waar hevig gediscussieerd wordt over de kleinste fietsvakantiedetails.

cover binnenwerkHet GROTE Fietsvakantieboek
Janne Keurlings en Eric Schuijt
ISBN: 9789080340107
Aantal bladzijden: 304 full-color
Te bestellen via: eric@grotefietsvakantieboek.nl
Prijs: € 19,95.
www.grotefietsvakantieboek.nl