Hike & Cycle

Al jaren fietst hij de wereld rond, schrijft boeken en geeft lezingen. Frank van Rijn, welke fietsreiziger kent hem niet? Maar het merkwaardige aan het fenomeen Van Rijn, is dat hij na ruim 500.000 kilometer onder de wielen nooit voorbij is gestreefd door een andere well known Dutch biker. Waar blijft de opvolger van deze wereldfietser?

Photo from Flickr under the CC license, by Yodod

Theoretisch zijn er aan kandidaat-opvolgers geen gebrek. Bezoek een weekend van de vereniging De Wereldfietser en je ontmoet mensen die in de meest exotische streken op fietsvakantie gaan, daar fotograferen en vaak hun belevenissen opschrijven. Sommigen ‘gaan’ extreem en befietsen bevroren meren of rivieren, anderen geven een meer literaire schwung aan hun reisverhalen en een derde groep schrijft gewoon chronologisch op wat ze meemaakt.

Rock-‘n-roll
Normaal gesproken was Frank in de afgelopen jaren als auteur en Bekende Fietser al lang voorbijgestoken door een jongere collega-fietser. Een persoon met een rockende lifestyle, een snufje seks, iemand die vertrouwd is met nieuwe media, video’s laat maken. Ik zie die persoon, mannelijk dan wel vrouwelijk en voorzien van een wilde blonde haardos, al zitten bij De Wereld Draait Door. Toch is de schrijvende fietsreispionier uit het Drenthse Doldersum nog steeds de enige die de grote Forum Zaal van de RAI vol krijgt met zijn lezing tijdens de Fiets en Wandelbeurs.

Droge humor
Wat is dan het geheim van Frank van Rijn? Is het zijn droge humor? Zijn capaciteiten om een zaal met 400 mensen te boeien? Zijn boeken? Of zijn eigengereidheid, anti-modieuze uitstraling, zijn verzet tegen de nieuwe techniek? Wie het weet, mag het zeggen. Ik denk niet dat Frank er rouwig om zal zijn als hij ooit zijn status van ‘Bekendste Nederlandse Fietsreiziger’ verliest. Op dat moment stapt hij op zijn fiets, zwaait even achterom en trapt Nederland achter zich weg.